Link: http://www.siofoki-hirek.hu/hu/hirek/645-uj-kukasautok,-korszerubb-hulladekgyujtes.html

Új kukásautók, korszerűbb hulladékgyűjtés

Új kukásautók érkeznek Siófokra, Balatonvilágosra és Zamárdiba, amelyekkel decembertől a három településen környezetbarát technológiával gyűjtik a hulladékot, és folyamatban van a járatok optimalizálása is.
5 hulladékgyűjtő autót, valamint 9325 házi komposztálót szerez be a Környezet-tudatos Balatoni Települések Konzorciuma, és egy útvonal-optimalizáló, szállításszervező informatikai program üzembe helyezése is tervben van. A hulladékgyűjtő rendszer eszközparkjának fejlesztése teljes egészében európai uniós finanszírozásból, összesen 366.2 millió forintból valósul meg december közepére.
A „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek eszközparkjának fejlesztése, informatikai korszerűsítése” című pályázat támogatási szerződését idén februárban kötötték meg a Konzorcium tagjai (Siófok, Balatonvilágos és Zamárdi), a pályázat december 15-én zárul majd le.
November 13-án Siófok Város Önkormányzatának testületi termében írták alá a Konzorcium képviselői a közbeszerzési eljáráson nyertes vállalkozókkal, a járműveket szállító Italcamion Kereskedelmi Kft. képviselőjével, valamint a házi komposztládákat szállító Polyduct Zrt. vezérigazgatójával az eszközök beszerzésével kapcsolatos két adásvételi szerződést.
A projekt keretében beszerzésre kerül egy 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi, daruval felszerelve, egy 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi, amely a lakosság által kihelyezett vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére, a válogatóműbe történő szállítására szolgál. Továbbá két darab kéttengelyes gyűjtő jármű (18 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi), amely a házhoz menő hulladékgyűjtésre szolgál, és egy önrakodó platós tehergépkocsi a feldolgozott hulladékok, haszonanyagok szállítására.
A házi komposztálókból Siófokra 6308 darab, Balatonvilágosra 1000 darab és Zamárdiba 2017 darab kerül.
A projekt keretében folyamatban van mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladék gyűjtés rendszerének informatikai fejlesztése és optimalizálása is, egy központi digitális térképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével.
Új járattervek kialakítására kerül sor, amelyekkel a gyűjtő járművek által megtett éves futásteljesítmény és a logisztikai költségek csökkennek, ezáltal a rendszer költséghatékonyságának növekedése várható.
A modern irányítási rendszernek köszönhetően mind a szelektív, mind a vegyes hulladékgyűjtő járművek útvonala könnyebben igazítható lesz a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon. A fejlesztés közel 7 ezer háztartást és 28 ezer lakost érint.