2015. | 11. | 13.
Környezet-tudatos Balatoni Települések Konzorcium
 
SAJTÓKÖZLEMÉNY
 
Új kukásautók érkeznek Siófokra, Balatonvilágosra és Zamárdiba
Decembertől környezetbarát technológiával gyűjtik a hulladékot és folyamatban van a járatok optimalizálása is
5 hulladékgyűjtő autót, 9325 házi komposztálót szerez be a Környezet-tudatos Balatoni Települések Konzorciuma, és egy útvonal-optimalizáló, szállításszervező informatikai program üzembe helyezése is tervben van. A hulladékgyűjtő rendszer eszközparkjának fejlesztése teljes egészében európai uniós finanszírozásból, mintegy 367 millió forintból december közepére valósul meg.
A gépjárművek a lakosság által kihelyezett vegyes és szelektív hulladékok gyűjtésére, valamint a válogatóműre történő szállítására szolgálnak majd és megfelelnek a legszigorúbb uniós és hazai környezetvédelmi előírásoknak is.  Három Siófokon, egy Balatonvilágoson, egy pedig Zamárdiban gyűjti majd be a szemetet több száz vegyes és szelektív hulladékgyűjtő edényből.
A projekt keretében folyamatban van mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladék gyűjtés rendszerének informatikai fejlesztése és optimalizálása is, egy központi digitális térképre épülő járattervező, útvonal-optimalizáló és szállításszervező rendszer üzembe helyezésével. A modern irányítási rendszernek köszönhetően mind a szelektív, mind pedig a vegyes hulladékgyűjtő járművek útvonala könnyebben igazítható lesz a napi igényekhez, így az autók kevesebb időt töltenek majd az utakon. A fejlesztés közel 7 ezer háztartást és 28 ezer lakost érint.
Az új rendszer jól illeszkedik a dél-balatoni régió évek óta tartó korszerű hulladékgazdálkodási programjához, melynek keretében igyekeznek növelni a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás arányát és csökkenteni a lerakott hulladék mennyiségét.
 
 
HÁTTÉRINFORMÁCIÓK
 
 
Beszerzésre kerülő járművek:
 
- 1 db 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi, daruval felszerelve
 
- 1 db 21 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi
Funkció: Háromtengelyes hulladékszállító gépjármű, lakossági szelektív hulladékgyűjtő edények ürítésére, tolólapos hulladéktömörítő rendszerrel. A gépjármű a lakosság által kihelyezett vegyes és szelektív hulladék gyűjtésére, a válogatóműve történő szállítására szolgál. 
 
- 2 db kéttengelyes gyűjtő jármű (18 m3-es tömörítős felépítményű tehergépkocsi) 
Funkció: Kéttengelyes alváz hulladékgyűjtő felépítménnyel, házhoz menő hulladékgyűjtésre, zsákok, 60-11 literes edények ürítésére szolgál, 1100 literes edények ürítésére alkalmas szerkezettel
 
- 1 db önrakodó platós tehergépkocsi 
Funkció: Szállítójármű billenőplatóval a feldolgozott hulladékok, haszonanyagok szállítására. 
 
 
9325 db házi komposztáló, az alábbi bontásban: 
 
Siófok: 5758 db 340 literes, 550 db 810 literes (ez utóbbi a társasházaknak) 
Balatonvilágos: 1000 db 340 literes
Zamárdi: 2017 db 340 literes 
 
 
Járatoptimalizálás: 
A járatoptimalizálás keretében a kiállási helyek térinformatikai feldolgozásával (lakos és intézmények címei) ill. az egyéb figyelembe veendő szempontok alapján (pl. egyirányú utca, ürítési nap, depó távolság, szállítható tömeg, műszakrend stb.) végzik el a járatok optimalizálását a teljes hulladékgazdálkodási rendszerre. Új járattervek kialakítására kerül sor, mellyel a gyűjtő járművek által megtett éves futásteljesítmény, a logisztikai költségek csökkenése, ezzel a rendszer költséghatékonyságának növekedése várható. 
A térinformatikai adatbázis felépítését követően matematikai módszerek segítségével optimalizációs eljárásokat végeznek, és új járatterv modellt készítenek.